Bu iktidar reform yapar mı?

Türkiye’de hemen bütün ideolojik kesimlerde önyargılar çok kuvvetli, komplo teorileri etkilidir. Siyaset de buna göre şekilleniyor.

Şimdi bir soru soracağım: IMF ve Dünya Bankası emperyalizmin kurumları mıdır, değil midir?

Cevabınızı bilemem tabii fakat IMF Mehmet Şimşek’in para politikasını isabetli buluyor. Dünya Bankası ise ciddi surette destekliyor. Şimşek dün, “Dünya Bankası’nın bu ay uygun koşullu 1.5 milyar dolarlık dış finansmanı onayladığını”, Dünya Bankası’nın bu yıl içinde sağladığı “uygun koşullu dış finansman 5 milyar dolar bulacağını” söyledi

Peki, madem IMF Şimşek’in politikalarını doğru buluyor, niye “uygun koşullu” finansman vermiyor?

ÖZAL VE DERVİŞ

IMF’den kaynak almak için, ülkenin ve IMF’nin iktisatçıları oturup bir programda anlaşırlar. IMF bu programın uygulanmasını denetler.

Merkez Bankası bağımsız olacak diye şart koşar ve bunu denetler mesela.

Programdaki reformlar yapıldıkça da “uygun koşullu”, yani uzun vadeli ve düşük faizli kredilerle ekonomiyi destekler.

Ocak 1980 programıyla Turgut Özal, Nisan 2001 programıyla Kemal Derviş böyle yapmıştı. Kısa sürede tıkanıkları aşmışlardı.

İkisini de rahmetle, şükranla, saygıyla anıyorum.

Bugün iktidar elindeki yetkilerin denetlenmesini ve bağımsız kurumlarla dengelenmesini istemediği için ve de yapısal reformları kendisi yapmadığı için enflasyonla mücadele, olması gereken hızdan ve kapasiteden düşük yürüyor.

2001 REFORMLARI

TÜSİAD Bakanı Orhan Turan dünkü konuşmasında, enflasyonla mücadelenin istenen etkinlikte yürümediğini belirterek “fedakarlıkların hem reel kesimin hem de hane halklarının dayanma gücünü zorlamaya başlamış” olduğunu ifade etti.

Ne yapmak gerektiği konusunda Tuna, 2001 reformları örnek gösterdi:

2001 krizinden tüm dünyaya örnek oluşturan bir başarıyla çıkılmış olmasının içinde bulunduğumuz dezenflasyon sürecine de ilham vermesi gerektiğini düşünüyoruz.

Uzun süredir ben de bunu yazıyorum. “Laf Dinlemedi, Merkez Bankası Nereden Nereye?” adlı kitabımın konusu da, iktidarların Merkez Bankası’nın bağımsızlığına ve bütçe disiplinine uymayıp oy için popülizm yapmalarının yol açtığı 1994 ve 2001 krizleridir. Kitapta, Kemal Derviş’in reformları ayrıntılı olarak anlatılır: Merkez Bankası’nın kanunla bağımsızlaşması, Kamu İhale Kanunu’nun evrensel rekabet ve şeffaflık standartlarına uygun hale getirilmesi, popülizm musluklarının kapatılması…

Bugün iktidar bu reformları yapar mı? Yapmıyor. Şimşek’in yetkilerini para politikasıyla sınırlı tutuyor. Ve…

HUKUK VE İKTİSAT

Şimşek bugün Dünya Bankası’ndan sağladığı 5 milyarla övünüyor. Kemal Derviş, o reformları yaparak IMF ve Dünya Bankası’ndan 38 milyar dolar getirmişti! Bugünün ölçeğiyle belki de 60-70 milyar dolar... Bugün bu reformlar yapılmayıp bu yakıt da gelmediği için kemer artık hem vatandaşı hem firmaları çok fazla sıkıyor.

Tuna, hukuk devleti kavramını da vurguluyor. Evet, Kemal Derviş o reformları yaparken Ecevit hükümetlerinde Devlet Bakanı ve ardından Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, AB kıstasları yönünde hukuk ve reformlarına öncülük ediyordu. Bu sayede Aralık 1999 Helsinki Zirvesi’nde Türkiye “aday ülke” ilan edilmişti. Bu hukuk reformu ve AB süreci, Kemal Dervişlin ekonomi reformlarıyla bütünleşecekti.

ÇIKIŞ YOLU?

İşte bu hukuki ve iktisadi reform zemininde, Türkiye 2002’den itibaren on yıllık sağlıklı bir büyüme dönemini yaşadı. IMF Türkiye’yi “kaplan ekonomi olma yolunda” diye övüyor, Moody’s ve Fitch Türkiye’yi “yatırım yapılabilir ülke” ilan ediyordu.

Ekonomini Başında Ali Babacan’ın bulunması, Merkez Bankası’nın o sırada bağımsız olması ve başında Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı gibi liyakatli ve “laf dinlemeyen” başkanların bulunması, 2004 yılında AB ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması da son derece önemlidir.

Son on yılda, hele de CB sisteminde ise iktidarın seçim kazanmaya tutkusu “kamu yararı” ve “iktisadi rasyonalite”yi gölgeledi.

Bunun tipik örnekleri, Cumhurbaşkanı Kararı ile ve “acil kamu yararı” gerekçesiyle yapılan kamulaştırmanın ertesi günü Muğla seçimlerini kazanmak için aynı imzayla iptal edilmesidir… Enflasyonu patlatan “faiz sebeptir” politikasıdır…

Netice: Hukukun üstünlüğü ve yapısal reformlar… Ama iktidar buna yanaşmıyor, Şimşek’e bu yetkileri vermiyor.

YORUMLAR (159)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
159 Yorum
  • Kadir / 14 Aralık 2024 20:23

    Bir ülkede adalet ve hukuk olmaz ise ve ben yaptım oldu kafası ile idare edilmeye gidildiği sürece ekonomi hiç bir zaman düzelmez.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 13 Aralık 2024 22:49

    Bir bardak çay 45 tl.
    Bundan daha iyi reform olurmu?
    Emekliler parklarda aç ,susuz akşam olmasını bekliyor.
    İşte size reform.
    Haram olsun bu milletin hakkı.

    Yanıtla (1) (0)
  • O k u r / 13 Aralık 2024 11:03

    "Faiz enflasyona sebep" iddia ve teorisinin yanlış olduğu konusunda bu ülkede ekonomi bilen onlarca insan onca hakarete ve yaftalanmaya rağmen izahla uyardı..
    İddia edenler ve yönetme yetkisini elinde bulunduran iktidar bu teoriyi itinayla uyguladı, günün sonunda millet ete süte ekmeğe muhtaç edildi..
    Hâl böyleyken ete süte ekmeğe muhtaç edilmiş seçmenin çoğu, bu duruma sebep olmuş iktidara 2023 seçimlerinde yine oy ve destek verdi..
    Ben böylesi bir taraftarlığa hayranım..!

    Yanıtla (6) (0)
  • Kurban / 13 Aralık 2024 21:53

    Ekonomi bilen on kişi derken mütevazilik etmişsiniz, ülkede 40 tane ekonomi bölümü var ve o sırada dersler veriyorlardı. Çok ta uzatmamak gerekiyor … fettullahı eleştirenlere de dinsiz yaftası vuruyorlardı sekiz yıl önce.

    Yanıtla (2) (0)
  • OKuR / 13 Aralık 2024 00:20

    22 yılda 100 milyarlarca dolar vergi toplayıp, o vergilerle bu millete bedava kullanacağı ne yaptılar? Hiçbir şey! Hizmet diye yutturdukları her şey, 25-30 yıl garanti ödemeli ve Türk Mahkemeleri yerine İngiliz Mahkemeleri yetkili 15-20 kat maliyetli devleti hortumlama projeleri!...

    Yanıtla (31) (4)
  • okur / 13 Aralık 2024 21:12

    kişi huyunca davranır. dışına çıkamaz, bunlar da haramhor idiler ve öyle davrandılar. süreç içinde o ihale senin bu komisyon benim derken tüyü bitmemiş yetimin sırtından kazıya kazıya multitrilyoner oldular. ama huylarından vazgeçmediler.

    Yanıtla (7) (1)
  • birol / 13 Aralık 2024 21:05

    Reform yaparsa , mülakatlar kalkarsa seçimi kaybeder. Seçmeni kendisine sıkı sıkı ya bağlı çünkü kamuya alımlarda ve yükselmelerde avantajlı.

    Yanıtla (4) (1)
  • Nuh / 13 Aralık 2024 20:46

    Ülkeyi batıranlardan reform beklemek..hayal bile edilemez...

    Yanıtla (5) (1)
  • Mustaa / 13 Aralık 2024 20:40

    "Şimşek’e bu yetkileri vermiyor." demişsiniz. Verse Şimşek reformları yapar mı emin misiniz? Yoksa fikir birliği mi var? Yetkilerinin ne olduğunu bilmeden mi geldi diyorsunuz?

    Yanıtla (1) (1)
  • Örtü / 13 Aralık 2024 20:04

    9 gencin Türkiye gözaltı-hapislerinde yaşadıkları mecliste gündem oldu. Dile gelmeyenler de cabası. Ulvi Saran beyin yazısı uyarı niteliğinde. Demokrasi ve özgürlük hak ve adalet mülkün temelidir

    Yanıtla (4) (1)
  • The end / 13 Aralık 2024 18:40

    Suriye'nin hapishanelerini gösterip zalim görsün diyenler.kendi yönettikleri hapshanelerin muhaliflerle doluluguna ne diyecekler merak edenler denim.

    Yanıtla (7) (2)
  • Turgay / 13 Aralık 2024 12:25

    Siz yazmaktan biz de tenkit etmekten bıkmadık. Bunların Derviş reformları yapmaya niyetleri yok olsa da yapacak liyakatta adamları yok. İŞKUR rakamlarına göre işe yerleştirme de ilk sırada Garsonluk ikinci sırada güvenlik görevlisi üçüncüsü reyon görevlisi dördüncü sırada temizlik görevlisi. Üniversite mezunlarımızı bekleyen işler bunlar. Yeter artık deyin siz de , korkmayın.

    Yanıtla (13) (1)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 18:17

    Üniversite var, üniversite var; mezun var, mezun var. İktidar üniversiteleri vasatlaştırıp bütün mezunları sıradanlaştırmak, bu yolla kedilerine ve yandaş sermayeye mahkum etmek istiyor. Ailelerin ve gençlerin şuurlu olması lazım.

    Yanıtla (4) (1)
  • İlhan / 13 Aralık 2024 14:10

    Herkes kendi ekonomik döngüsünü oluştursun. Kendi birikimini yapsın. Maaşla çalışanlara birsey diyemem onlar halinden memnun gibi. Öyle siyasiler birseyi düzeltecek diye çok beklersiniz. Kendi ekonomik bağımsızlığınızı kazanın başka çaresi yok. Azıcık atasözü dinleyin. Hükumetler sorun çözmez sorunu erteler.

    Yanıtla (8) (1)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 18:11

    Birikimine birileri göz koymaz inşallah!

    Yanıtla (2) (0)
  • Türk Milleti / 13 Aralık 2024 18:04

    Çıkış yolu, senin gibilerin toprakla bulușması olabilir. Devletimiz ve Milletimiz varolsun.

    Yanıtla (1) (9)
  • Cut / 13 Aralık 2024 09:57

    Yaş nerdeyse seksen derdiniz hala eksen..Kemal Dervisi unutamadiniz gitti.Ekonomi uzerinden Turkiye yi eksene oturtma sevdaniz bitmiyor..Turkiye Batinin Anglo-Sakson eksenie yanasti iste..Bir yandan da kendi eksenini kuruyor...Siz Mehmet Simsek uzerinden FED ile bagimiz kopmasin derdindesiniz..Ama FED in akibeti bakalim ne olacak..Turkiye nin ihtiyaci Siyasi bir reformdur..Turkiye yi adim attigi cigrafyalardaki muslumanlar ile uyumlandiracak sekilde..Suriye bize degil biz Suriye ye ornek olmaliy

    Yanıtla (2) (46)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 11:51

    Çürümeseydik zaten örnektik. Ama petrolcü Arap kralları ve şeyhleri ile sovyet kalıntısı otokratlar bunu istemedi. İşin garibi ABD ve Batı/Orta Avrupa da Türkiye'de demokratik ve ekonomik gelişmeyi özendirip destekleyeceklerine krallara, şeyhlere ve otokratlara uydu. Birinci Körfez Savaşı ve Sarkozy'nin Fransa cumhurbaşkanlığı iki önemli dönüm noktası oldu. İşte sonuç!

    Yanıtla (9) (0)
  • Cut / 13 Aralık 2024 14:31

    Çürume var tabii..bunun sebebi Batililasmayi ,batiyi kopyalamayi aşıriya kacirmamizdandir..modernleselim çagdaslasalim derken iki arada bir derede kaldik..E

    Yanıtla (1) (19)
  • Sahip / 13 Aralık 2024 15:44

    Çürümemizin nedeni doğru taklittir, Osmanlı taklidi olmamızdır. ‘Yeni Osmanlıcılık kafalarındaki bir tahayyülü taklit etme çabasıdır ve sonuç da ortadadır.

    Yanıtla (12) (1)
  • Yusuf / 13 Aralık 2024 17:30

    Batılılaşmak uğruna (!) hırsızlık yapmaları gerekmiyordu bastakilerin mi demek istedin acaba

    Yanıtla (1) (1)
  • Kim sorumlu / 13 Aralık 2024 17:19

    Değerlendirmeniz için Tesekk.Bu iktidar yaomayacagim diye illaki gözümüze mi sokmasi gerekecek.YAPMAYACAK.Peki altern.olanin şikayet etmekten başka çözüm önerisi var mı? Bırak öneriyi kim aday olacak diyenler masa kırar sandalye devirerek mi ülkeyi ya yönetecek? Allah da sizi güldürsün.Chp önce akademi ve basın ile ekonomik planlamasını paylaşıp halka anlatmazsa 2028 de iktidar olamaz kanaatindeyim. Yaşayacağız göreceğiz

    Yanıtla (0) (0)
  • Ayak Takımı / 13 Aralık 2024 16:12

    Yapmaz, yaparsa musluğun başını kaybeder. Bütün canhıraş çaba musluğun başını kaptırmamak için. Tantana ve goygoya kulak tıkadığınızda kalan tek gerçek ses bundan ibaret.

    Yanıtla (10) (0)
  • kararla kararlı / 13 Aralık 2024 15:51

    Ecevit koalisyon hükümeti ve Derviş ülkeyi ekonomik çukurdan aldı,yola çıkardı,rotayı programladı, AKP gelip buna kondu. İlk 10 yıl süreç bu plan sayesinde gayet yolunda gitti ama cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi (tek adamlık) sevdası yüzünden liyakat,hukuk,adalet,eğitim,ahlak...her bir şeyin ayarı ile oynandı,ülke geriye çark etti,hala da geriliyor.

    Yanıtla (6) (1)
  • Turgay / 13 Aralık 2024 12:29

    Erdoğan belediyeleri silkeleyin demiş. Gün gelir bunları silkelersek dökülenlerle Türkiye'nin bütün iç dış borcu ödenir. Allah o günleri bana göstersin. En son EPDK vasıtasıyla 129 milyar dolar silkelendiğimizi açıkladı.

    Yanıtla (21) (1)
  • memmet / 13 Aralık 2024 14:30

    Nerede o günler. O silkeleme işini bu millet mi yapacak? Hiç zannetmiyorum. Muhalefet dersen ondan da bir hesap sorma olacağını zannetmiyorum. Yine hesap bu milletin sırtına yüklenecek.

    Yanıtla (13) (0)
  • Turgay / 13 Aralık 2024 16:03

    Umudumuzu kaybetmeyelim. Onların istediği de zaten tam da bu. Herkesin aman boşver bana dokunmayan yılan bin yaşasın demesi. Aslında yılan hepimize dokunuyor bıkmadan usanmadan bunları anlatmalıyız. Kendimiz için değil çocuklarımız için.

    Yanıtla (7) (0)
  • memmet / 13 Aralık 2024 20:16

    Çok doğru söylersin Turgay. Ancak ben öyle hissederek görüşümü belirttim. Dilerim yanılırım.

    Yanıtla (2) (0)
  • okur / 13 Aralık 2024 15:51

    memleket en üst mevkideki şahıs tarafından ayrıştırılmaya çalışılıyor. yine dağılmıyor bu memleket, iyi dayanıyor.

    Yanıtla (7) (1)
  • Konyalı / 13 Aralık 2024 06:17

    İşler yolunda gıderse Suriye ülkemiz ekonomisi için bir fırsat olabilir güçlü bir ticari kapasitemiz var güçlü ihracatçılarımız var Suriye'nin imarında ve kalkınmasında söz sahibi olabiliriz.

    Yanıtla (0) (12)
  • Dokuzuncu köy / 13 Aralık 2024 15:21

    yanılıyorsun, Suriye'yi önce (Ölen, kaybolan ve ülkesini terk edip per perişan edilenlerin ahı baki kalacak inşallah) et sonrada bize çok iş düşer demek hangi ahlaka ve vicdana sığıyormuş, bir de Müslümanız deyip ortalıkta gezecez öyle mi? her şey para imiş demek ki o yüzden ülkemizi de darmadağan ettik bravo..!

    Yanıtla (4) (0)
  • Cenk Cemil / 13 Aralık 2024 08:49

    Sayın Akyol ! Bendeniz bir vatandaş ve halktan biri olarak, Rahmetle ve şükranla yad edilecek bu dünyada kimse kalmasa, yine de bu iki isme asla rahmet okumam diyorum! İşte, siz gazetecilerle halk arasındaki en büyük fark budur ! Çünkü siz, yöentimlerden etkilenme hususunda halkın ancak yüzde 10'nunu hissedebiliyrosunuz !

    Yanıtla (1) (22)
  • Dertli Deli / 13 Aralık 2024 09:34

    Cenk cemil şimdi sen sayın
    Akyolun rahmetle yad ettiği
    Kişiler üzerinden bu makaleyi eleştirmişmi oluyorsun yoksa makalenin
    anafikrini anlamadınmı

    Yanıtla (11) (0)
  • Hikaye / 13 Aralık 2024 10:42

    Biliyorsun,ülkemizde okuduğunu anlama sorunu var.Bu alanda da dünyada söz sahibiyiz!

    Yanıtla (7) (0)
  • Veli / 13 Aralık 2024 09:55

    Derviş i anladık da Özal a niye rahmet okumuyorsun onu anlamadık. Şu anki iktidarın sahibi iktidarda düştükten sonra, bütün hataları, yedikleri naneler hepsi ortaya çıkacak. Çoğunu zaten yaşıyoruz, görüyoruz, dinliyoruz, ama kapının arkasındakiler de ortaya çıkacak. 13 yıldır devam eden ekonomik krize, dış politikada oradan oraya savrulmalar varken, asıl bunları şükranla yad etmeyeceğiz. Az kaldı.

    Yanıtla (12) (0)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 18:05

    İlla ki ikisinden birine rahmet okuyacaksam, ben Derviş'i Özal'a tercih ederim. Anayasa'nın delinmesi yolunu açan, rüşvetin olağan olduğunu ima eden, tarafsızlık yemini edip eski partisinin işlerine karışmaya devam eden, çoluk çocuğunu maddi-manevi menfaat konusunda iyi yetiştirememiş ve güç sahibi olduğu dönemde kontrol edememiş birine ne kadar rahmet olacaksa o kadar rahmet olsun.

    Yanıtla (2) (0)
  • Yaşar / 13 Aralık 2024 15:13

    Senin gibi düşünmeyen halkın dışından mı oluyor

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar Okuru / 13 Aralık 2024 00:32

    Merkez bankası politikası ve faiz ile Türkiye ekonomisi düzelmez. Üretim, verimlilik, katma değer vs. gibi reel ekonomide sorunların ayrıca çözümlenmesi gerekir. Kurumlar bağımsız olursa denge-denetim kalkar. Halbuki kötüniyet ve kötü yönetim kurumlarda da olabilir.

    Yanıtla (8) (0)
  • real / 13 Aralık 2024 15:08

    olabilir... ancak bazı konular hukuk devleti veya demokrasi mantığından öte; iktidarın ülkeyi düşürdüğü durum nedeni ile, uluslararası sistemin dayattıklarını kabul etme zorunluluğu ile ilişkili. yazarlara da, bunun makul olduğunu anlatmak kalmış.

    Yanıtla (0) (0)
  • The end / 13 Aralık 2024 14:51

    Maalesef din cahiliyiz. Yoksa yolsuzluk hırsızlık, hazineyi yagmalama olaylarına tepki verirdik. CHP nin İski skandalına verdiğimiz tepkiyi. Akp nin CHP yide geçen yolsuzluk hirsizloklarina niye tepki vermiyoruz.

    Yanıtla (9) (0)
  • Hakkı / 13 Aralık 2024 08:06

    Sayın Yazar, 2002 2011 arası doların 1.5 TL sabit kalmasına iktidarın seyirci kalması normalmiydi. Ortalama yıllık Artı enflasyon Yüzde 10 iken paramız hiç değer kaybetmemiş gelişmiş ülkelerin pazaryerine dönmüş, tüketim ithalatı ayyuka çıkmış. 2011 2020 arası onun ceremesini çektik. Önümüzdeki yıllar da şimdi doları sabit tutmanın ceremesini çekeceğiz. 2001 develüasyonunu yaşayacağız. Bu tatlı tatlı yemenin acısı kimsenin yanına kar kalmaz.

    Yanıtla (16) (0)
  • Liberal / 13 Aralık 2024 09:51

    Çok doğru. Mehmet Ali Verçin bile inşallah doların sabit kaldığı, ithalatın patladığı 2002-2012 dönemini bir daha yaşamayız diye yazdı.

    Yanıtla (5) (0)
  • Hikaye / 13 Aralık 2024 10:45

    Hakkı,doğru tespitler ama nerdeyse 2 yıldır yerinde sayan dolarla yüzde 100 aşkın enflasyonu kıyaslandığında o eski dönem çok masum kalıyor.Doların gerçek değeri şu an 50 nin üzerinde olmalıydı.

    Yanıtla (3) (1)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 14:49

    Küresel ölçekte dolar bollaşırsa değeri düşer. 2008'e kadar durum buydu. Keza pandemi sıradında da dolar ve avro bir miktar bollaşmıştı. Yabancı paraların bollaşması o paraları bollaştıran ekonomilerde 77enflasyonu artırır. Bizim gibi ülkelerdeyse kurun nisbeten sabit kalmasına yol acar.

    Yanıtla (0) (0)
  • Özay İbrahimbaş / 13 Aralık 2024 14:23

    "Türkiye yüzyılı" oldu mu "Türkiye'nin açlık ve sefalet yüzyılı"

    Evet, aynen öyle oldu.

    Yanıtla (9) (0)
  • Berberoğlu / 13 Aralık 2024 14:23

    Bu iktidar öyle reformlar yaptı ki saymakla bitmez. Ülkeye ve millete en büyük eziyet bu iktidardan geldi. İnşallah milletin aklı başına gelir de kurtuluruz.

    Yanıtla (10) (0)
  • Musto / 13 Aralık 2024 00:26

    Bu gelecek paralar dişlerinin kovuğuna yetmez. Bizlerle dalga geçiyorlar, bir zamanlar itibardan tasarruf olmaz diyen adam, bugün Sigaradan tasarruf edin, şu kadar para artırırsınız diyor. Aklımızda Alay ediyor, 75 liralık, sigaranın 60 lirası vergi. First leydimiz tabaklarınızı küçültün diyor..Biraz da biz itibardan tasarruf edelim, tarifeli uçaklarla demiyorlar. Cumburlop, doluşuyorlar konvoylar halinde sanki ülkeyi kurtarıyorlar. 22 yıl önce çuvalla aldıklarımızı tane ile dilimle alıyoruz...

    Yanıtla (62) (0)
  • Okur / 13 Aralık 2024 01:54

    75 liradan sigara alan varmi
    Sigarayı kaçak meşru yoldan 15 20 liraya alıyorlar bedava

    Yanıtla (4) (1)
  • Musto / 13 Aralık 2024 09:58

    Vallahi ben alıyorum, 81 lira hem de 2 paket ayda Sadece sigara vergisi olarak devlete 4000 TL ödüyorum. Ama kasabalarda herkesin evinde tabakası sigara sarma makinesi var. Bir ara ağır cezalar getirmişlerdi, Ama oy tabanı onlar olduğu için cezaları azalttılar. Kuzey Irak ve Suriye ve limanlardan gelen kaçak sigaralar kapışılıyor. TY,arkadaşım bir ara fazla yedik diyor, Aslında biz yemedik de, ülke satılırken döviz bolluğu yaşandı, TL'nin alım gücü çok fazla arttığı için, suni bir refah yaşadık.

    Yanıtla (16) (0)
  • Hukuk / 13 Aralık 2024 10:50

    Hükümeti ben de eleştiriyorum ama şu sigarayı bırakıverin be kardeşim. Kendinize yazık. Çoluk çocuğunuza. Beni empati yapmamakla suçlayın hiç önemli değil. Açıkçası ben içkinin sigaranın daha zararlı ne varsa onların daha da pahalı olmasını isterim. Hatta 9 lirası vergi 1 lirası kendisi olsa bile. Yasaklasa 4. Murada çıkardı adı. Böylesi daha iyi. Hiç olmazsa devlete faydanız olsun.

    Yanıtla (2) (1)
  • Yeşilaycı / 13 Aralık 2024 12:28

    Aman kardeşim sigaradan uzak dur! Parasından çok sağlığın önemli.
    Sigarayı bırakmak çok kolaydır. Yeter ki niyet edin.
    Sayın okurlar sigaraları toprağa gömelim.

    Yanıtla (4) (1)
  • Musto / 13 Aralık 2024 14:07

    Uyarılarnız için teşekkürler... inanın 15 Temmuz darbesinden önce bırakmıştım, tekrar başladım. Insan ya dertten kederden veya aşırı Mutluluktan içermiş. Küçük bir azınlık dışında ülkemizde kimse mutlu değil, onların mutluluğu ister istemez sizlere de yansıyor. Uyuşturucu ilkokullara kadar indi. Sokaklar caddeler devletin değil çetelerin kontrolünde. Ailelerin mutsuzluğu çocuklara da yansıyor. 10 yaşındaki torunum, Dede sen mutsuzluktan içiyorsun, Bana sarıl, Beni sev mutlu ol, sigarayı bırak.

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 13 Aralık 2024 13:53

    Eskilere takılı kalmaktan, eskilerden intikam almak peşinde koşmaktan, eskilerle övünüp, eskileri yermekten bir türlü kurtulup ta ileriye yönelik na yapabiliriz diyemedi bu toplum. Yeni şeyler söylemek lazım. Toplumun toptan refahının yükselmesi, yolsuzluğun kalması, siyasetçinin ranttan uzaklaşması, memurun rüşvetten kaçınması vb. şeyler için. Her şeyden önce de kul hakkı yenmemesi, garip gureba/yetimin hakkının korunması için.

    Yanıtla (1) (0)
  • Felix Shancez / 13 Aralık 2024 09:00

    Yapmaz... İktidarın devamı için Niccolò Machiavelli'nin bile aklına hayaline gelemeyen herşeyi yapar.

    Yanıtla (16) (0)
  • Bir Dost / 13 Aralık 2024 11:57

    Felix, boş yere debelenip durma..Senin iş yattı:))

    Yanıtla (0) (6)
  • Felix Shancez / 13 Aralık 2024 13:25

    Ben her şartta kazanacağım.

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur / 13 Aralık 2024 13:21

    Sayın Akyol bahsettiğiniz kuruluşlar bizimde üye olduğumuz yasal kuruluşlar ancak üstü kapalı değilde açık,açık yazmanızı beklerim. Zira öyle değilimdir? Şu bize uygun ,bu değil demek hangi literatürde var. Aleni, yasal bir proğram ve onay yok vatandaşa imf, saray eşrafına keyfilik elbette enflasyon düşmez. Halk neyi nereye kadar sıkacak siz yönetenlerde kemer sıkma gördünüz mü? Neden direk Imf ye gidilemediğini çok kişi bilse de susuyor. Sırtımızı sıvazlayıp bankerleri gösteriyorlar.

    Yanıtla (1) (0)
  • Hido / 13 Aralık 2024 13:13

    2010 yılındaki anayasa değişikliği 12 Eylül darbecilerinin yargılanması propagandasıyla referanduma götürüldü. Askerlerin sivil mahkemelerde yargılanması, AYM ve HSYK’ye üye gönderme kriterlerinde değişiklik gibi birçok kapsamlı değişiklikle özellikle yargı Fethullahçıların kontrolüne geçti.

    Yanıtla (8) (0)
  • Özer / 13 Aralık 2024 12:22

    Bu iktidar reform falan yapamaz.Ancak dışarıdan baskı olursa yapar Reform yaptığında oy kaybedecegini çok iyi biliyor Böyle gidecekler günü birlik kararlarla kör topal.

    Yanıtla (7) (0)
  • Hüdaverdi / 13 Aralık 2024 10:02

    Yanaşıyor yanaşmasına da bazı aydınlarımız daha eski anayasayı uygulamadık,yenisine ne gerek var şamatasındadır.

    Yanıtla (0) (14)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 11:41

    Özal'ın yapısal reformları 1961 anayasası döneminde, Derviş'in reformları da 1980 anayasası döneminde yapıldı. Demek ki neymiş? Cumhurbaşkanlığı sistemini getiren anayasa değişikliğine ta en baştan gerek yokmuş. Hatta 1980 anayasasına bile gerek yokmuş. Eski sistemlerde de pekala yapısal reformlar yapılabiliyormuş.

    Yanıtla (4) (0)
  • Ferhat Çelik / 13 Aralık 2024 12:20

    Daha eski anayasayı uygulayamadık ne demek? Kıyafet mi bu? Daha giymedim der gibi. Anayasa devletinde; kanunlar, kurallar, uygulamalar, mahkeme kararları anayasaya aykırı olamaz. Anayasaya uyulmuyorsa yenisinin yapılmasının anlamı ve mantığı da yoktur.

    Yanıtla (3) (0)
  • Dokuzuncu köy / 13 Aralık 2024 07:22

    Şimşek bir önceki dönemde bankaya çöktüğü için gönderilmişti. Eğer doğru ise Hukukun üstünlüğü olduğu bir ülkede yeniden bakan yapılması nasıl ifade (Dünyada daha icat edilmemiş) edilebilir ki ? Ama yapmadığını biliyoruz kendisinden özür dilendi ve yeniden gelmesi için yaratılmıştır.

    Yanıtla (2) (0)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 11:58

    Biz suçlayanın ağzından özrü henüz duymadık.

    Yanıtla (3) (0)
  • HAYRETI MUCIP / 13 Aralık 2024 11:40

    IMF. yazıda da belirtildiği üzre sadece para yani malı konulara bakmıyor, onları doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren diğer konuları da dikkate alıyor , bu tavır haliyle bizdeki tek adam yönetimi anlayışına uymuyor , bu konuda M.M.Şimşek'e de yetki verilmiyor , dolayısıyla biz böyle sürünmeye devam edecegiz , durum öyle görünüyor.
    Tabii bu durum AKP.nin de aynı zamanda altının oyulmasına zemin hazırlıyor, bunlar da bile bile ayaklarına ateş ediyor, ülkeye ve
    millete yazık ediyorlar

    Yanıtla (4) (0)
  • KARAR OKURU / 13 Aralık 2024 11:25

    Sayın yazara okuma tavsiyesi: Storytel >> Nasıl olunur >> Ayşe Zarakol

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar okuru / 13 Aralık 2024 11:23

    Yazar ve bir çok liberal dönüp dolaşıp “yapısal reform” yapılmalı diyor. Oysa toplumun ve tabi onun üstünden siyaset yapanların bu konuda ne bir idrakı, ne de iradesi var. Bu tavsiye, daha zar zor emekleyen bir çocuk için “bunun kalkıp koşması gerek” gibi bir aklı havada talepler ve beklentiler. Bir kişi ya da bir topluluktan onun algısı, idrakı ve yetkinliği ötesinde beklentide bulunmak boştur. Belki bu durumda yetkin ve iyi bir “vesayet” anca reform filan yapar ki o da çoğun tutmaz.

    Yanıtla (2) (0)
  • muammer / 13 Aralık 2024 11:18

    Reformu işine gelirse yapar.
    O da BİZim işimize gelmez.
    BİZ hep ezilmeye mahkümuz.
    BİZ kimiz? HALK.

    Yanıtla (9) (0)
  • EKONOMİST / 13 Aralık 2024 11:16

    Erdoğan'nın seçim kazanmasıyla, Türkiyenin ülke olarak hep bişeyleri kaybetmesi arasında ters bir orantı var..Erdoğan seçim kazanıyor enflasyon rekor kırıyor,, Erdoğan kazanıyor emeklilere açlık sınırın altında maaş, Erdoğan kazanıyor Akdenizde Türkiye deniz yetki alanlarını kaybediyor, o kazandıkça, demokrasi zayıflıyor, Daha çok mülteci daha çok hayat pahallılığı, daha çok mutsuzluk ve kaygı, kayyum, yasaklar, cezaevleri daha çok doluyor. İsrail ortadoğu da giderek büyüyor

    Yanıtla (5) (0)
  • Hakan / 13 Aralık 2024 11:12

    Davul bende tokmak sende durumu

    Yanıtla (0) (0)
  • o aslan / 13 Aralık 2024 10:56

    Aman aman hatırlatmayin reformları da onların olsun yenilikleri de ,her reform yaptıklarında hepten battik

    Yanıtla (2) (0)
  • Hikaye / 13 Aralık 2024 10:50

    Şimşek, bu ülkeye ekonomik finansman sağlamak için değil,seçimde kullanacağı parayı biriktirmek için göreve getirildi.

    Yanıtla (4) (0)
  • KARAR OKURU / 13 Aralık 2024 10:48

    Mercedes li Diyanet,bşk.diyor bana bir Audi yi çok gördüler.

    Porsiyonları küçültün,Markete aç karnına gitmeyin,pazara akşam vakti çıkın. Bol bol sabır şükür edin

    Yanıtla (6) (0)
  • ati okur / 13 Aralık 2024 10:45

    yani... bu ülke düzelemez bu iktidarla.

    Yanıtla (3) (0)
  • tavşan. / 13 Aralık 2024 00:15

    Romanya 2003 yılında 2300 dolar /kişi gelire sahipti.
    Erdoğan İktidarında aynı yıl Türkiye 3383 dolar kişi başı gelirle daha iyi durumdaymış.
    2023 yılında Romanya 18500 dolara ulaşmış
    Türkiye İse TUİK in hormonlu rakamları ile 13500 dolarda kalmış.
    Bulgaristan bile 16000 dolarla bizden ilerde.
    Erdoğan'ın başarısızlığı ortada.

    Yanıtla (45) (0)
  • Okur yazar / 13 Aralık 2024 07:25

    Sen bizden değilsin numara yapma, Amerikan misteri

    Yanıtla (3) (16)
  • Serçe / 13 Aralık 2024 10:20

    Doğru sizden değilim ahmaklığı hamaseti sevmem

    Yanıtla (27) (0)
  • Hukuk / 13 Aralık 2024 10:43

    Böyle olacağı belli değil mi zaten. İnsanlar güvende hissetmedikleri bir ülkeye neden yatırım yapsın ki. Hatta insanlar kendi vatandaşı bile olsa güvende hissetmedikleri bir ülkede neden kalsın ki. Önce güven sağlanmalı. Savaştaki Rusya bile savaşta güvenli oluyor da Türkiye neden güvenli değil. Neden insanlar korkuyor. Çekiniyor. Konuşamıyor. Yazamıyor. Bir Karar yazarı neden bu cümleyi Türkiye'deiki kişi kurabilirdi. Biri Erdoğan biri Bahçeli diye bir tespit yapıyor. İki kişilik demokrasi mi

    Yanıtla (1) (0)
  • Hikaye / 13 Aralık 2024 10:37

    Başlık, bence eksik bir soruyla bağlantılı.''İktidar bu halk için reform yapar mı?'' olmalıydı diye düşünüyorum.Bunu yapmayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz.

    Yanıtla (3) (0)
  • Hukuk / 13 Aralık 2024 10:35

    Yapmıyor. Vermiyor. Kendi ayağına kurşun sıkıyor. Kendi kuyusunu kazıyor. Hadi ekonomi neyse ne de hukuktan neden korkulur. Hukuk olmayan yerde mal da mülk de olmayavağını bilmek için Cumhurbaşkanı ya da Mehmet Şimşek olmaya gerek var mı. E peki nedir bu ayak sürümeler. Görmezden gelince problem yok mu oluyor. Yoksa bu milletin ilanihaye desteğinin süreceği zehabına mı kapılınıyor. Ya peki sebep.

    Yanıtla (1) (0)
  • Abdurrahman Zeynal / 13 Aralık 2024 10:28

    Türk sağının özellikle iktidarın vesayet kurumlarını şikâyet edip bunlardan kurtulmanın gerekliliğini propaganda etmediler mi? Şimdi siz diyorsunuz ki İMF ve benzeri yapılar, Merkez Bankasının bağımsızlığı... Bu çelişki değil mi? Bu iki ifade çelişiyor. Yukarıdaki yorumunuza göre ... Öyleyse ne yapmalıyız? Soru bu.

    Yanıtla (1) (0)
  • o aslan / 13 Aralık 2024 10:10

    Kaybolan 128 milyar doların hesabını sormasan gider Avrupa kapıları da bir iki milyar için dilenirsin.
    Yapılan haksızlıklara yolsuzluklara adaletsizliklere ses çıkarmayan toplumlar sürünmeye mahkumdur.

    Yanıtla (14) (0)
  • Nedim Erdem / 13 Aralık 2024 09:37

    Rte,ileri derecede narsist kişilik sahibi bir birey.Bu tur kişilerin siyaset yapması,oneml görevlerde kamu kuruluşlarında etkili olması doğru değil.Bu tur kişiler kendini üstün,yanılmaz,her konuda liyakatli,tanrının kendilerini özel yarattığını düşünürler.Ekip çalışması,yetkileri devretme,rakiplerine saygı duymak yoktur bu kişilerde.Kendi sağlığı için de politika doğru değil.Siz yazarlar da bu kişiyi doğru eleştirin,gerçekleri görelim.

    Yanıtla (5) (0)
  • Millet / 13 Aralık 2024 09:36

    Bu iktidar reform yapmaz, yapamaz; ama biz bunu değil de BİP ( büyük İsrail projesi)'i konuşsak daha iyi olur diyorum. İsrail htş'nin kontrolünde adım adım ilerliyor biz ise daha önce terör örgütü olarak kabul ettiğimiz bu örgütün kahramanlıklarını anlatıyoruz. Uyanma zamanı gelmedi mi

    Yanıtla (8) (0)
  • Hasan Kaya / 13 Aralık 2024 09:30

    Eli kolu urganla bağlanmış insan resimlerini gazetelerde tam sayfa yayınlatarak, “Böyle bir belediye başkanı ister misiniz” diye ilanlar veren birini (Turgut Özal’ı) saygıyla anmanız ne derece doğrudur?
    Tayyip Erdoğan’ların iktidara gelmesi Turgut Özal’ların eseridir.

    Yanıtla (6) (0)
  • Okur Yazar / 13 Aralık 2024 09:09

    Bu ülkede tek sorun vardır o da yaa Allah bismillah diyen bir adam ve bir şey bilmediği için ona tapan din cahili bir toplum. Ama bir gün kralın çıplak olduğunu anlayacaklar ama Allah vere de iş tamamen işten geçmeden anlayanlar.

    Yanıtla (16) (1)
  • Barut Osman / 13 Aralık 2024 08:52

    Bu iktidar reform yapar mı? Bol yalanlı reform yaparlar!!1

    Yanıtla (15) (1)
  • Mr / 13 Aralık 2024 08:06

    Şimşek'in borç istediği kuruluşlar, Şimşeğe ' ayranınız yok içmeye, tahterevanla gidiyorsunuz sıçmaya' atasözünü hatırlatıp, başka kapıya diyorlardır.

    Yanıtla (8) (0)
  • O k u r / 13 Aralık 2024 07:59

    Bu ülkede öncedende fiyat istikrarı bozuldu, enflasyon oldu, hayat pahalılığı oluştu vs..
    Ancak o günkü İktidarların bir yol, yöntem ve bir plan dahilinde mücadele ederek piyasa ve fiyatları normale döndürdüklerini, yaşı müsait olanlar biliyor,(bugüne kıyasla iktidar yetkileri kısıtlı olduğu hâlde)
    Eski iktidarları her konuda yerden yere vuranlar, mevcut sistemle bugün sınırsız yetkilere sahip olanlar, faiz enflasyon diyerek bozdukları piyasayı tam beş senedir düzeltemiyorlar..

    Yanıtla (5) (0)
  • haluk d / 13 Aralık 2024 07:52

    sayin yazar o zaman iktidarin bir an once degismesi lazim ama Oğur ozelin CHP si erken secim istemiyor nasıl olacak ?

    Yanıtla (3) (0)
  • Fani / 13 Aralık 2024 07:46

    Bunlar menfaatleri varsa ne olursa olsun yaparlar. Vatan ve vatandaşın menfaati varsa yapıyor gözükür lerde yapmazlar. Mehteran bölüğü gibi iki ileri bir geri işlerini halleder, yola devam ederler. Durum bundan ibarettir.

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur / 13 Aralık 2024 07:46

    Aynen katılıyorum ama bunun sistemle ilgisi yok yöneticilerle ilgisi var

    Yanıtla (0) (0)
  • tavşan. / 13 Aralık 2024 00:07

    Romanya ve Bulgaristan AB vize sistemine kabul edildiler. Artık AB ülkelerinin tamamına vizesiz gidip gelebilecekler.

    İşte başarı bu.

    Biz onlardan onlarca yıl önce baş vurduk ve vizesiz girebildiğimiz ülke yok.

    Bu da bizim başarısızlığımız.

    Yanıtla (25) (0)
  • Dokuzuncu köy / 13 Aralık 2024 07:41

    Neden öyle söylüyorsun ki aşk olsun bundan daha büyük başarı nasıl olsun ki (1979 yılında insanlar Topkapıda otobüse binip Almanyaya gidiyorlardı o zaman vize mizeyi kimse bilmiyordu) ama şimdi öyle mi vize vereni bile bulmak mümkün değil, verenler de bizden daha beter olanlar..!

    Yanıtla (4) (0)
  • Okkur / 13 Aralık 2024 07:38

    Stiglitz de okunmalı. Tayyibin ekonomiye verdiği zarar belli de, kreditör de öncelikle kendi çıkarını gözekecektir doğal olarak. Faiz dışı unsurların maliyeti az tutmaz. Türkiye'de kronik sorunlar aslında reel ekonomidedir. Kolay, tek taraflı, tek boyutlu değil böyle.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ty / 13 Aralık 2024 07:36

    Musto abi dediklerin doğru da, hatta Emine annemiz elma kabukları atmayın turşu kurun, şehit olmak şehadet şerbeti çok lezzetli filan dedi. Ama şu da gerçek ki bize de ilk 10 sene bol yedirdi hani diyorum.

    Yanıtla (2) (0)
  • Etem / 13 Aralık 2024 00:29

    RTE IMF’den ucuz faizle borç almayıp “IMF’e boyun eğmeyeceğiz” deyince milletin bağımsızlık duyguları kabarıyor. Ama gidip daha yüksekle faiz lobilerinden borç alıyor. Çünkü o lobiler ihalelerin beşli çeteye verilmesine, paraların İtibara harcanmasına yada NAS politikası uygulanmasına karışmıyor.

    Yanıtla (42) (1)
  • Arşiv unutmaz / 13 Aralık 2024 01:06

    Dediler IMF 5milyar $ borç istiyor,dedim 5 milyar neki hemen verin, elimiz kolumuz sadakası olsun IMF’YE BORÇ BİTTİ!!!TOPLAM dış BORÇ 564 MİLYAR DOLAR...

    Yanıtla (37) (0)
  • Dokuzuncu köy / 13 Aralık 2024 07:34

    Hay ağzına sağlık işte özetin özeti olay bu kadar basit ve nettir.
    Eğer seçimlerde (Besleme ve hazır yiyiciler hariç) eli kazaren yanlış yapmış olan bizlere kalan tek dua "ALLAH'ım biz bu kırılasıca ellerimiz ile ülkemize ve geleceğimize çok büyük kötülükler yaptık" demek düşüyor.

    Yanıtla (7) (0)
  • Dokuzuncu köy / 13 Aralık 2024 07:28

    Her şeyin iktidar uğruna feda edilebildiği bir yönetim şekline en can alıcı örnek "Bir gün önce Kamu yararı için acilen kamulaştırma kararı ertesi gün pardon kamu yararı yokmuş vaz caydım" ortada iken ülke ve halk lehine bir şeyleri ümit etmek bir hayalden öteye gitmeyecektir.

    Yanıtla (3) (0)
  • Dokuzuncu köy / 13 Aralık 2024 07:16

    Sayın Akyol; yazınızın başlığındaki soruya cevap olarak
    Bu iktidar (Bu can bu bedende olduğu müddetçe) asla yapısal mapısal reform yapmaz. Mehmet Şimşek Bütçe konuşmasında laf olsun beri gelsin gibisinde galiba yapısal reform diye bir kaç cümle söyledi eminiz ki asla olmayacak ve peşinden yine Suriyedeki karmaşa ile unutuldu gitti.

    Yanıtla (3) (0)
  • yener yılmaz / 13 Aralık 2024 07:09

    Birde muhalefete sormak lazım bu reformları yapmaya niyetleri var mı, ya da krizi nasıl çözecekler açıkça söylesinler

    Yanıtla (0) (4)
  • Ty / 13 Aralık 2024 07:03

    Palavracılar hergün reform yapıyorlar siz daha reform diyorsunuz. Filistini Suriye yi israil e verdiler daha ne yapsınlar. Emevi camide şükür namazı da kıldılar. Bunların kanal istanbul projesi vardı ne oldu acaba.

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 13 Aralık 2024 06:54

    Bu iktidar tarihimizinde kara bir leke olarak hatırlanacak kadar hata yaptı. Bundan nasıl kurtulurlar bilmiyorum.

    Yanıtla (2) (0)
  • AHMET GÜLÇUBUK / 13 Aralık 2024 06:08

    Şimşek e o yetkilerin verilmemesi güvenilmezliği...Aynı anda hem yerli halkın hem yabancların yani yabancı finans kuruluşlarının adamı olma çelişkisi...sizin şimşek e tanıdığınız sınırsız kredi sadece sizin iyi niyet yanılgınızdır...şimşek iyi niyetli değildir.

    Yanıtla (1) (2)
  • Misafir / 13 Aralık 2024 05:50

    Yazdıklarınız kimsenin umrunda değil Şu anda Suriye zaferi var ülke meseleleri ikinci planda kaldı AKP seçim olsa rahat kazanır.

    Yanıtla (2) (0)
  • BirOkur / 13 Aralık 2024 04:59

    AKP ve MHP iktidarı için iktidarda kalmak için hertürlü şey yapılmalıdır. Onlar için milletin istikbalinden çok kendi ideolojilerini devlet kadrolarına yerleştirmek, siyaset üzerinden de yandaşlarına para transferi yapılabilmeli, kendi oligarklarını yetiştirebilmeleri önemli. Atatürk ve Cumhuriyetin kazanımlarını ortadan kaldırabilmek için.

    Yanıtla (3) (0)
  • SG / 13 Aralık 2024 04:33

    AKP MİLLETVEKİLİ/Züğürt Ağa Sayemizde Eliniz ekmek Kıçınız Dön görüyor.Sayemizde Yaşayacağınız vatanınız var.Devrimin öncüleri

    Yanıtla (1) (0)
  • Kaya / 13 Aralık 2024 04:31

    Tek kanatla uçabilen hiç bir kuş yoktur. Tayyarede yoktur. Nasıl ki fizik kuralları varsa, ekonominin de kendi kuralları vardır. Yanlıştan dönüldü ama doğrunun gerekleri yerine getirilmiyor.

    Yanıtla (3) (0)
  • Ali Efe / 13 Aralık 2024 04:15

    Üstadım burada bir yanılgı var sanki; 2001 yılında toplam dış borç 113 milyar usd. Şimdi ise 500 milyar doları aştı. Kabaca 5 katı. Alınan krediler ve devletin imkanlari nerelere transfer ediliyor bunu sağır sultan bile duydu. Siyasete girmeyelim. Bu kış kıyamet Silivri çekilmez.
    Bir yerde okudum kısa vadeli borc 178 milyar. Yani 5 milyar on milyar ve hatta elli milyar dolar bile kesmiyor bizi.
    Hangi ıslahat ile durum düzelir ki ?

    Yanıtla (5) (0)
  • karar okuru - ... / 13 Aralık 2024 04:07

    rahmetli kemal derviş reform çalışmaları ve kanunları yaparken mhpli bakanların onu nasıl engellemeye çalıştıklarını dün gibi hatırlıyorum.

    Yanıtla (5) (0)
  • Demokrat hukukçu / 13 Aralık 2024 02:18

    HTŞ zalim Esed'in askerlerine bile gelir gelmez af ilan etti. Bizimkiler hâlâ ibadet tabakasına bile af çıkarmadılar. Acilen bir hukuk reformu yapılmalı ve siyasal suçlulara af getirilmelidir.Ondan sonra da her şey kurumlara bırakılıp usulüne, kuralı ve bilimine uygun olarak yerine getirilmeli, ülkede birlik ve beraberlik sağlanarak Suriye ile beraber bir kalkınma hamlesi başlatılıp üretim ve ihracat seferberliği başlatılmalıdır.AKP esas kodlarına dönmelidir. Tam demokrasiye geçilmelidir.

    Yanıtla (1) (1)
  • Tahsin Cömert / 13 Aralık 2024 00:55

    Sayın yazar sürekli seksen ocak kararlarını Ozala,2001 çıkışını Dervişe mal ediyor,Demirel ve Ecevit müsade etmese bu kararları hayata geçirmeleri mümkün değil. Bu gün Mehmet Şimşek karar alıp uygulama yapabiliyormu ?Yapamaz nedeni belli.

    Yanıtla (18) (1)
  • Okur / 13 Aralık 2024 02:06

    Mehmet Şimşek yapılması zorunlu aksiyonları alamıyorsa, yukarıdan engelleniyorsa , o koltukta ne oturuyor, çeksin gitsin Londra’ya . Aç değil açık değil.

    Yanıtla (2) (1)
  • karar okuru / 13 Aralık 2024 01:34

    Yurdum insanı 'laf dinlemedi' deyince niye dinlemedi diye sormuyor ki. IMF kafana göre harcayamazsın diyor. hükümet sen parayı ver ben kafama göre harcayacağım diyor. 12500 lire emekli maaşı IMF dayatması olmasa gerek. bunu yapan yerli IMF'ciler.

    Yanıtla (1) (0)
  • Okur / 13 Aralık 2024 01:20

    Kardeşinden bile borç isterken ne için istediğini söylersin. Bunlar parayı verin ama ne yaptığımıza karışmayın diyorlar. Esnaf kefalet bile öyle borç vermiyor

    Yanıtla (34) (3)
  • Muttalip Ördek / 13 Aralık 2024 01:16

    Ṣimsek imf 'den ucuz faizli kredi alır ama devlet ihalelerinin şeffaflığını denetler diye yetki vermez. Imf,den 5 kat daha fazla faizle londra sismarlarindan borç alinir ve ahbab-çavuș iliṣkisi bozulmasin.
    Mesele bu.

    Yanıtla (27) (3)
  • Karar Okuyucusu / 13 Aralık 2024 01:05

    Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklerseniz diğer düğmeleri de yanlış iliklemek zorunda kalırsınız. Gömleğin ilk düğmesi hukuktur.Peki arzulanan hukuki reform yapılır mı? yapılmaz çünkü bu zamana kadar ellerini tutan mı vardı. İsteyip de yetkim yok diyebilecekleri bir bahaneleri yok. Mesele istememeleri... Çünkü hukuksuzluktan besleniyorlar... Ez Cümle: Ekonomi düzelmez. Ne kadar Hukuk, o kadar Ekonomi.

    Yanıtla (23) (0)
  • Karar okuru / 13 Aralık 2024 00:15

    İktidar hukuk ve adalet hususunda hiç bir şekilde kendisine dokunacak bir düzenleme istemiyor. Ben çalarım, ben oynarım! Neden korkuyorsunuz? İnsan adaletten korkar mı? Nahl süresinde(90) Cenabı Allah adaleti emrediyor ama siz karşı geliyorsunuz. Bağımsız mahkemeler deniliyor ama insanın inanası gelmiyor. Siyasallaşmayan kurum kaldı mı acaba?

    Yanıtla (20) (1)